4 fajta betonpadló-bevonat (és amit mindegyikről tudnia kell)

Számos tényezőt, mint például a várható forgalom, a környezeti feltételek és a tartóssági követelmények kell figyelembe venni az adott alkalmazáshoz legjobb padlóbevonat kiválasztásához.

4 fajta betonpadló-bevonat (és amit mindegyikről tudnia kell)

A betonpadló bevonatok terén nincs hiány a lehetőségekből. Ezeket az anyagokat általában az alatta lévő betonpadlók kopás elleni védelmére, valamint az acélmerevítés korróziójának megelőzésére használják. Sok esetben a padlóbevonatokat arra is lehet használni, hogy:

– Díszítse a padlót a létesítmény bizonyos területeinek világosításával vagy meghatározásával,
– Jelölje meg a közlekedési szigeteket,
– Útvonal forgalom jelölése,
– Rejtse el a foltos/sérült betont.
Ebben a cikkben a leggyakrabban meghatározott betonpadló- védőbevonatokat tekintjük át, és áttekintést adunk ezek előnyeiről, hátrányairól és jellemző alkalmazási területeiről.

Epoxi padlóbevonatok
Az epoxi padlóbevonat-rendszerek két különálló elemből állnak: egy epoxigyantából és egy poliamin keményítőből. Ezt a két komponenst az alkalmazás előtt össze kell keverni. Amikor a gyantát és a keményítőt egyesítik, kémiai reakcióba lépnek, amely az elemek térhálósodását hozza létre a térhálósodás során. A kémiai reakció eredménye egy megkeményedett, merev műanyag bevonat, amely jól tapad a legtöbb alapréteghez .

Az epoxi padlóbevonatok keménységükről, tartósságukról és ütésállóságukról ismertek. Ezek a jellemzők ideálissá teszik az epoxi bevonatokat nagy igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz, például ipari létesítményekhez, raktárakhoz, logisztikai központokhoz és más olyan területekhez, ahol erős targoncaforgalomnak lehet kitéve. Az epoxi a vegyi anyagokkal, például fehérítővel, olajokkal, zsírokkal, tisztítószerekkel stb. szembeni ellenálló képességéről is ismert. Ez a vegyszerállóság az autóipar garázsaiban népszerű választássá teszi őket.

Az epoxi padlóbevonatok egyik fő hátránya a nehéz felhordási folyamat. Különösen a felület előkészítése lehet fárasztó. Az epoxi padlóburkolat nem alkalmazható szennyezett, sérült vagy előkészítetlen felületekre. A bevonat hosszú élettartamának biztosítása érdekében a padlónak zsír-, olaj- vagy oldószermentesnek kell lennie. A sérült felületeket is meg kell javítani, és előfordulhat, hogy a betont csiszolni kell a pórusok megnyitásához és a felület profiljához . Ezen túlmenően ennek az anyagnak a kikeményedése körülbelül hét napig tart; ezért az epoxi padlók lényegesen lassabb forgási idővel rendelkeznek, mint más bevonatok.

Poliuretán padlóbevonatok
A poliuretánok olyan polimerek , amelyek egy karbamát néven ismert kémiai vegyületcsoporthoz kapcsolódnak. A poliuretán természeténél fogva hőre keményedő polimer; azaz nem olvad meg hevítés közben. A gyakorlatlan a szemünk számára a poliuretán bevonatok vizuálisan hasonlónak tűnhetnek az epoxi bevonatú padlókhoz. Mindazonáltal egyedi jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek ideálissá teszik őket bizonyos alkalmazásokhoz.

Az epoxi bevonatokkal ellentétben, amelyek nagyon merevek és ütésállóak, a poliuretán padlóbevonatok viszonylag puhábbak és rugalmasabbak. Ez a tulajdonság teszi a poliuretán padlóbevonatokat jobban alkalmassá a mérsékelt vagy nagy gyalogosforgalommal jellemezhető területekre. A megnövekedett rugalmasság a poliuretán bevonatú padlókat is ellenállóbbá teszi a kopással szemben, mivel az ütési terhelések könnyen felszívódnak, és kevésbé hajlamosak karcolódni. A poliuretán rugalmassága is hozzájárul ahhoz, hogy alacsony fagyási hőmérsékletű környezetben is működjenek.

A poliuretán padlóbevonatok kívánatos tulajdonságai ideálissá teszik őket számos alkalmazáshoz, például parkolókban, fagyasztókamrákban és forgalmas kereskedelmi létesítményekben, például bevásárlóközpontokban, repülőtereken és kórházakban.

A poliuretán padlóbevonatok másik jelentős előnye a kötési idő. Az ezzel az anyaggal bevont padlók másnap üzemkészek lehetnek. Ezzel szemben az epoxibevonatoknak legalább hét napra van szükségük a kikeményedéshez, mielőtt használatra készek lehetnek.

Míg a poliuretán számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, van néhány hiányossága. Először is, a poliuretán padlók nagyon érzékenyek a nedvességre. Amikor a nedvesség megtámadja a padlót, buborékok képződhetnek a felületen, ami csúnya foltokat okozhat a felületen. Ezért a poliuretán padlóbevonatok használata nem ajánlott magas páratartalmú helyeken. Korlátozott száradási idejük és nedvességérzékenységük is kihívást jelent velük dolgozni. Mint ilyen, a poliuretán bevonatok megfelelő kezelése és felhordása általában jól képzett és hozzáértő személyzetet igényel.

Poliaszpartik padlóbevonatok
A poliaszparagin a polikarbamid egy részhalmaza. A polikarbamid padlóbevonatokhoz hasonlóan a poliaszparagin egy kétkomponensű rendszer, azaz a gyantát egy katalizátorral kell kombinálni, hogy megkönnyítse a kötési és keményedési folyamat. Míg a poliaszparaginsav padlóbevonatok korai változatai számos hiányossággal rendelkeztek, a bevonattechnológiai innovációk ezeket a padlóbevonatokat az epoxi és poliuretán bevonatrendszerek sokoldalú alternatívájává tették.

A poliaszpartik egyik fő előnye, hogy komplett padlóburkolatként és fedőbevonatként is használható. Más szavakkal, a poliaszparaginsav padlóbevonatokkal egyetlen rétegben el lehet érni azt, amit a hagyományos epoxi és poliuretán esetében általában két rétegre lenne szükség. Ennek eredményeként a poliaszpartikumok jelentősen csökkenthetik az alkalmazási időt, a munkaerő- és anyagköltségeket.

A poliaszparagin padlóbevonatok másik előnye, hogy személyre szabható. A poliaszparaginsav-észterek manipulálhatók a száradási idő szabályozására. Ez a jellemző csökkenti a késleltetési időt, és lehetővé teszi az eszközök gyorsabb újra üzembe helyezését. Egyes bevonatkészítmények néhány óra alatt megszáradhatnak, és a következő napon már használhatók.

Mivel a poliaszparagin padlóbevonatok megfelelnek vagy meghaladják poliuretán társaik bizonyos tulajdonságait, sok hasonló alkalmazásban használhatók. Ide tartoznak elsősorban a közepes és nagy forgalmú területek, például repülőterek, bevásárlóközpontok, bevásárlóközpontok, kórházak stb.

Az epoxikhoz hasonlóan a poliaszparagin padlóbevonatok is nagy odafigyelést igényelnek a felület előkészítésére. A nem megfelelően előkészített felületek különféle bevonathibákhoz vezethetnek. Ezenkívül míg a 100%-ban szilárdanyagot tartalmazó poliaszparaginsav bevonatok alacsony illékony szerves vegyületek (VOC) kibocsátással rendelkeznek, a legtöbb poliaszparagin oldószer alapú. Ezek az oldószer alapú bevonatok veszélyesek lehetnek belélegezni; ezért az alkalmazás során szakképzett munkaerőre és megfelelő légzőkészülékre van szükség.

Akril padlóbevonatok
A legtöbb akril padlóbevonat egynél több monomerből készül, mint például etil-akrilát, metil-metakrilát vagy butil-akrilát. Ezeket az összetevőket gyakran oldószerben, általában vízben dolgozzák fel. Ezek a padlóbevonatok középutat kínálnak a költségek és a teljesítmény tekintetében.

Az akril padlóbevonatok nem olyan tartósak, mint az epoxi vagy poliuretán társai. Mint ilyenek, előfordulhat, hogy gyakrabban kell csiszolni vagy újra bevonni, mint más bevonatokat. Ezért, bár az akril padlóbevonatok kezdeti költsége viszonylag olcsó lehet, a hosszú távú karbantartási költségek általában magasabbak , mint más bevonatoké.

E hiányosságok miatt az akril padlóbevonatok a legalkalmasabbak dekorbetonhoz, minimális gyalogos forgalommal járó felületekhez, valamint olyan területekhez, ahol minimális a kopás vagy vegyszerkiömlés veszélye. A meghatározott akrilkészítmények azonban kiváló teljesítményjellemzőket kínálnak, például fokozott UV-védelmet , csúszás- és vízállóságot.

Míg az akrilból hiányzik a többi padlóbevonat tartóssága, viszonylag gyors kötési idővel rendelkeznek, és a felhordás után akár egy órával is száradnak. Ez csökkenti az általános munkaerőigényt és az átfutási időt. Ezenkívül a bevonat felülete könnyen polírozható, ha a bevonat működés közben megsérül.

Következtetés
A betonpadlóbevonatok egyedülálló tulajdonságokkal és előnyökkel rendelkeznek, amelyek különféle alkalmazásokhoz alkalmasak. Számos tényezőt, mint például a várható forgalom, a környezeti feltételek és a tartóssági követelmények, alaposan figyelembe kell venni annak meghatározásához, hogy melyik betonpadlóbevonat a legmegfelelőbb egy adott projekthez.

Shopping Cart