8 tudnivaló a polikarbamid bevonatokról

A polikarbamid bevonatok egyedülálló előnyökkel rendelkeznek, amelyek megkülönböztetik őket más típusú védőbevonatoktól . Emellett bizonyos korlátozásokkal és speciális követelményekkel is rendelkeznek a megfelelő alkalmazásuk érdekében. Ez a cikk nyolc olyan kérdést vizsgál meg, amelyekre választ kell adni a bevonatok mérlegelésekor.

 1. Mi az a polikarbamid?
  A polikarbamid egy elasztomer anyag, amelyet lépcsős növekedésű polimerizációból nyernek , amely során szintetikus gyantát és izocianát reakcióképes anyagokat kombinálnak. Így az izocianát rész és a gyantakeverék komponens reakciója a polimerizáció lépcsőzetes növekedési folyamata során polikarbamidot eredményez .

A gyanták és izocianátok különféle összetételei biztosítják a kívánt kötési időt, nedvességállóságot, pigmentációt, égésgátló tulajdonságokat és egyéb egyedi tulajdonságokat.
A hibrid bevonat előre meghatározott arányban poliuretánnal kevert polikarbamid. A hibrid bevonat alacsonyabb költségek mellett biztosítja a tiszta polikarbamid bizonyos fizikai tulajdonságait.

 1. Miben különbözik az alifás polikarbamid az aromás polikarbamidtól?
  Az aromás diizocianátokból származó polikarbamidokat ultraibolya (UV) fényérzékenység jellemzi.

A napfénynek való kitettség vagy a mesterséges UV-fény a polikarbamid fizikai tulajdonságainak romlását és színváltozásokat, például sötétedést és krétásodást okozhat . Az aromás polikarbamid olcsó alternatíva, de fedőbevonatként nem megfelelő; ellenben alapréteg felvitelére megfelelő lehet .

Az alifás diizocianátokból származó polikarbamidok ellenállnak a napfény hatására bekövetkező színváltozásnak, és megőrzik fizikai tulajdonságaikat még UV expozíciós körülmények között is. Előnyben részesítik kültéri alkalmazásokhoz, mert fényes megjelenésükkel javíthatják az esztétikát, és kisebb, körülbelül 30 milliméteres rétegvastagságnál is használhatók. A bonyolult feldolgozás miatt azonban drágák az aromás polikarbamidokhoz képest.

 1. Melyek a polikarbamid egyedi tulajdonságai?
  Nincs olyan bevonatrendszer , amely egyedülálló fizikai tulajdonságainak és tartósságának köszönhetően minden tekintetben sikeresen helyettesíthetné a polikarbamidot. A felület előkészítésére vonatkozó követelmények azonban nagyon szigorúak .

A polikarbamid védi a fa, beton és acél felületeket és szerkezeteket a kopástól és a korróziós károktól. Segíthet megőrizni a romló betonszerkezetet, és segíthet a csatornák javításában és épségben tartásában. Ellenáll a karcolásoknak, vegyszereknek, olajoknak és sóknak a kereskedelmi és ipari padlófelületeken. Csónakokat és más hajókat is megóvhat azáltal, hogy védelmet nyújt a repedés és az elhasználódás ellen.

A polikarbamid bevonatok előnyei a következők:

– Nagyon gyors kötés ( kötési idő jellemzően 2-5 perc) a készítménytől függően
– Kiváló kopás- és karcállóság
– Nagyon stabil időjárási és környezeti feltételekkel szembeni ellenállás
– Nagyon előnyös nyúlási tulajdonságok
– Változó hőmérsékleti körülmények között, még magas páratartalom mellett is alkalmazható
– Stabil hőállóság 130°C-ig (266°F) és rövid távú 220°C (430°F)
– A bevonat vastagsága finoman szabályozható
– Nagyon hatékony ragasztás a megfelelően előkészített fa, cement, beton és fém felületeken
– Kiváló vegyszerállóság
– Alacsony viszkozitás megvalósíthatósága , ami lehetővé teszi a keverést és a permetezést a kívánt hőmérsékleten
– Nagyon nagy szakítószilárdságra , akár 4350 psi-ig is összeállítható

 1. A polikarbamid piaci részesedése
  Az összes bevonat és festék globális piacának mérete 2015-ben 141,58 milliárd USD volt. Ebből a polikarbamid bevonatok több mint 500 millió USD-t tettek ki, és az építőipar a piaci részesedés 40%-át tette ki. A polikarbamid bevonat globális felhasználása 2014-ben 114,3 kilotonna volt. A polikarbamid bevonatok globális piacának mérete 2017-ben 684 millió USD-ra nőtt.

A polikarbamid piacának mérete továbbra is gyorsan növekszik, részben amiatt, hogy környezetbarát, és alacsony illékony szervesanyag-tartalmú bevonatként (alacsony VOC) hagyták jóvá . Az olcsóbb epoxik és egyéb bevonatok környezetbarát polikarbamid bevonatokkal való helyettesítése várhatóan megugorja a polikarbamid iránti keresletet. A globális piaci részesedés 2025-re várhatóan eléri az 1,48 milliárd USD-t, ami 2020 és 2025 között 10,8%-os CAGR-t jelent .

A hibrid polikarbamid termékek várhatóan nagyban hozzájárulnak a polikarbamid piac méretéhez, mivel olcsóbbak, jó kopásállóságuk és a tapadásuk beton- és fémfelületekhez. Előfordulhat azonban, hogy a hibrid polikarbamid termékekből hiányzik a nedvességállóság, valamint a magas hőmérséklet-állóság a tiszta polikarbamid bevonatokhoz képest. (További információ a polikarbamid piacáról A polikarbamid bevonórendszerek története és ipari átvétele című cikkben található .)

A fejlődő országok gyorsabb növekedése az infrastrukturális beruházások, a gépalkatrészek, berendezések és szerszámgépek védelmének növekvő igényével hozzájárulhat a kereslet növekedéséhez. A nagyobb nedvességállóság és a polikarbamid gyorsan kötődő tulajdonságai keresletet generálhatnak a védőburkolatokban, tetőbevonatokban, hidakban, tengeri építményekben és autóparkolókban való felhasználására.

 1. Hogyan hasonlítható össze a polikarbamid az epoxival és a poliuretánnal?
  Az epoxi bevonatokhoz képest a polikarbamid nagymértékben jobb a nedvességállóságban, az UV-állóságban (alifás bevonatoknál), a kopásállóságban, a vegyszerállóságban, a hőmérsékletállóságban és a tartósságban. Gyorsabb száradási ideje is van.

A poliuretánhoz képest a poliurea kiváló tartóssággal, vegyszerállósággal és nedvességállósággal rendelkezik.

 1. Melyek a polikarbamid bevonatok jelentősebb alkalmazásai?
  Számos olyan alkalmazás létezik, amelynél előnyös a polikarbamid bevonat, beleértve a következőket:

Autóipar és anyagmozgatás

Az autóipar több mint három évtizede használ poliurea bevonatokat. A bevonat ütésállósága és egyéb mechanikai tulajdonságai miatt népszerű.

A polikarbamid kopásvédelmet nyújt a bányászati ​​és építőipari berendezésekben, valamint a koptató anyagokhoz, például szénhez és fémércekhez használt dömperek béleléséhez. Megvédi a csiszolószenet, köveket és fémérceket szállító szállítószalag-rendszerek szállítószalagjait és görgőit. Használják nagy haszongépjárművek és anyagmozgató teherautók ágybetétjeihez is.

Csővezetékek, szivattyúk és öntözőrendszerek

A polikarbamid korrózió- és kopásvédelmet biztosít a koptató és korrozív anyagokat szállító csővezetékeknél. Alapbevonatként alkalmazzák a katódos szétválás megakadályozására .

Szivattyúbevonatként használják a kavitáció és az erózió csökkentésére , valamint a szivattyú teljesítményének javítására. (A témáról bővebben lásd: Eróziós korrózió: Bevonatok és egyéb megelőző intézkedések.) Akvakultúra-tartályok és tavak bélelésére, valamint csatornajavításra és szivárgás elleni védelemre is használják.

Védelmi és biztonsági ágazatok

Bizonyított ütésállóságuk, robbanásveszélyes energia elnyelő képességük, tartósságuk és gyors kötési jellemzőik miatt a polikarbamid bevonatok és burkolatok könnyen alkalmazhatók a védelmi és biztonsági szektorban.

A polikarbamid ballisztikus rakétarendszerekben való alkalmazása jól dokumentált. Katonai felszerelések bevonataként a polikarbamid összehúzódhat és kitágulhat a környezeti hőmérséklet változásával, és nedvességzáró tömítést képezhet. A bevonatok mentesek lesznek a karcolásoktól, horpadásoktól és kopásos sérülésektől, miközben vonzó, fényes megjelenést biztosítanak. A teherautó-ágybetétek polikarbamid permetezése csökkentheti a vibrációt és hozzájárulhat a biztonsághoz. A katonai épületek polikarbamiddal való bevonása minimálisra csökkentheti a bombarobbanások okozta károkat.

Egészségügy

Kórházi környezetben ideális esetben a padló- és falburkolatok ellenállnak a vírusoknak és baktériumoknak, mert állandó a veszélye annak, hogy a betegek másodlagos fertőzést kapnak. A padlón lévő repedések, repedések és karcolások nedvességszivárgást okozhatnak, és veszélyes betegségeket terjeszthetnek.

A polikarbamid bevonatok lezárják a repedéseket és megakadályozzák a karcolásokat, amelyek egyébként a gyakori súrolás miatt keletkezhetnek, így minimálisra csökkentik a baktériumok elszaporodásának kockázatát. Ezek a bevonatok segíthetnek a steril körülmények fenntartásában a sebészeti területeken, az intenzív osztályokon és az újszülött-gondozó osztályokon.

Acél- és betonhidak felületei

A polikarbamidot kezdeti bevonatként, valamint javító/karbantartó bevonatként használják gyors kötőképessége, ütésállósága, valamint nyúlási és szakítószilárdsága miatt. A polikarbamid szerkezete (molekulalánc) nagy tartósságú elasztomerré teszi. Ez a titka az építőiparban és más területeken való alkalmasságának.

A polikarbamid bevonatok megakadályozhatják a betonszerkezetek összeomlását azáltal, hogy hatékonyan javítják a betonszerkezet romló részét, és védőtömítést biztosítanak a repedező és romló beton körül. (Ha többet szeretne megtudni a polikarbamidbeton bevonatokról és más alternatívákról, olvassa el a következőt: 4 fajta betonpadló-bevonat – és amit mindegyikről tudnia kell.)

Milyen alkalmazási módszerek a legjobbak polikarbamidhoz?
Jelenleg négy alkalmazási módot alkalmaznak:

 1. Nagynyomású forró spray

Ez a módszer a következőkből áll:

– a felület előkészítése,
– az alkatrészek összekeverése,
– a bevonat felhordása.
A nagynyomású módszert nagyon nagy volumenű bevonatolási munkákhoz választják. A készítőknek üzemi hőmérsékleten alacsonyabb viszkozitású bevonatot kell készíteniük, hogy biztosítsák a folyadék kedvező áramlását a gépen belül és egyenletes vastagságot a felületen.

Az első felület-előkészítés során az olajos szennyeződéseket el kell távolítani, például csiszoló homokfúvással. A poliurea bevonat erős tapadása érdekében ellenőrizni kell a felületek tisztaságát. Ez egy kritikus lépés a bevonat tartósságának biztosításához.

A keverési szakaszban be kell tartani az előírt nyomás- és hőmérséklet-tartományt. A komponensek adagolását és keverését precízen kell elvégezni. A permetezőrendszert úgy kell megtervezni, hogy fenntartsa a nyomást és a hőmérsékletet.

Az elkészített keveréket a tiszta, pormentesített felületre permetezzük. Az első réteg közvetlenül a felületre kerüljön. Egy második réteget alkalmazunk a szivárgásmentes gát biztosítására.

A polikarbamid spray-bevonatokhoz használt gépeknek 80°C-ig hőmérsékletet és 210 bar nyomást kell tartaniuk.

 1. Meleg spray bevonat

Ezt a módszert akkor választják, ha a szórással végzett bevonat térfogata közepes, és a készítők képesek biztosítani a folyadékkeverék alacsony viszkozitását 60 °C alatt.

 1. Alacsony nyomású hideg spray

Hideg permetezés esetén a készítőknek alacsony viszkozitást kell biztosítaniuk környezeti hőmérsékleten, hogy lehetővé tegyék a permetezést. Ez egy kényelmes módszer kis felületű munkákhoz és javításokhoz.

 1. Egyéb módszerek

Hengeres vagy kefés módszereket használnak, ha a permetezés nem kivitelezhető, például kis cső belső bevonattal.

 1. Mik a polikarbamid bevonatok korlátai és kritikus problémái?
  A polikarbamid bevonatoknak vannak bizonyos korlátozásai és különleges megfontolások.

Mivel a bevonat nagyon reaktív és gyorsan kötődő, a bevonat megfelelő kinedvesedési idő nélküli megkötése gyenge tapadást okozhat az aljzathoz. A készítőknek biztosítaniuk kell a felület teljes kinedvesedését, mielőtt a bevonat megköt. Ez egy trükkös helyzet.

Az aromás polikarbamid bevonatok reagálhatnak az UV-sugárzásra, ami színváltozást és krétásodást okozhat. Az UV sugárzás negatívan befolyásolja az esztétikát. Azoknál az alkalmazásoknál, amelyek vizuális vonzerőt igényelnek, alifás polikarbamidot kell használni.

A forró szórásos alkalmazásokhoz speciális és kifinomult permetező berendezésekre van szükség, amelyek képesek nagy nyomást és magas hőmérsékletet generálni. A technikusokat erre a feladatra kifejezetten ki kell képezni.

A készítmény, az alapozó kiválasztása és a szigorú felület-előkészítés mind kritikus lépései a sikernek .

Shopping Cart