A LÉGHAJTÁSÚ VAGY PNEUMATIKUS PERMETEZŐ HABSZÓRÓGÉPEK MŰKÖDÉSE

LÉGHAJTÁSÚ VAGY PNEUMATIKUS HABSZÓRÓ GÉPEK
Háromféle habszóró gép közül választhat – elektromos, pneumatikus és hidraulikus. A megfelelő technológia kiválasztása a permetezőhab igényeitől és a berendezés használatának módjától függ. Cikkünkben bemutatjuk hogyan működnek a levegős vagy pneumatikus habszóró gépek, ezzel remélhetőleg segítséget adunk, mit kell figyelembe vennie a vásárlás előtt.

A kétkomponensű pneumatikus technológiát az 1960-as évek óta alkalmazzák. A levegőmotor-, fűtő-, tömlő- és szivattyútechnológiában az elmúlt 50 évben végzett fejlesztések azonban frissítették ezt a technológiát.

A LEVEGŐVEL HAJTOTT RENDSZEREK EGYSZERŰSÉGE
A pneumatikus permetező habrendszerek a legegyszerűbb kétkomponensű szivattyúzási technológiát alkalmazzák: egyetlen levegőmotor, amely két szivattyút hajt meg. A levegőmotor és a szivattyúk mérete megfelelő, hogy biztosítsa a szükséges folyadéknyomást, és ezt a méretezést „nyomásviszonynak” nevezik.

Például, ha egy pneumatikus rendszer nyomásaránya 25:1, ez azt jelenti, hogy minden 1 font/négyzethüvelyk (psi) légnyomás után a szivattyú 25 psi folyadéknyomást ad le. Tehát, ha a levegő nyomása a levegőmotorhoz 50 psi, a folyadéknyomás 1250 psi (50 x 25 = 1250).

A pneumatikus permetező habgép egyenletes nyomást tart fenn, amikor az applikátor kioldóját meghúzzák (dinamikus nyomás), és ha nem húzzák meg (leállási nyomás), mindaddig, amíg a rendszerhez szállított levegőnyomás elegendő, és a bevezető tömlő elég nagy átmérőjű.

Léghajtású permetező hab gép
A PNEUMATIKUS TECHNOLÓGIA KOMPROMISSZUMAI
NYOMÁSFIGYELÉS
A pneumatikus technológia évtizedek óta létezik, és nagyon megbízható. Mivel azonban a pneumatikus permetező habrendszerek nem tartalmazzák az elektromos vagy hidraulikus rendszerekben megtalálható nyomásellenőrzési technológiát, a kezelőnek figyelmesnek kell lennie a hab vagy a bevonat felhordása során, és figyelnie kell azokat a változásokat, amelyek eltérést jelezhetnek.

A VEGYSZEREK FŰTÉSE
A permetező habrendszerekhez használt habot és polikarbamidot 43°C és 82˚C közötti hőmérséklet-tartományra kell felmelegíteni. Ezek a permetező habrendszerek általában nagy elektromos primer fűtőelemekkel rendelkeznek, hogy a vegyszereket a kívánt hőmérséklet-beállítási pontra melegítsék.

Elméletileg a tömlők egyszerűen szigetelhetők a vegyi hőmérséklet beállított értékeinek fenntartása érdekében, de a szigetelés önmagában nem elegendő, ha a vállalkozó reggel elindul, vagy hosszabb napközbeni leálláskor. A fűtött tömlők indításkor üzemi szintre emelik a tömlőben a vegyszer hőmérsékletét, és egész nap fenntartják a beállított hőmérsékleti értéket.

Míg a vegyszerek hőmérsékletének fenntartása létfontosságú, nem szabad fűtött tömlőket használni, hogy a vegyszer hőmérsékletét az elsődleges fűtőelemek beállított hőmérsékleti pontja fölé emeljék. Ezenkívül 200-240 V vagy 350-415 V feszültségű elektromos teljesítmény szükséges az adagolószivattyúhoz, a primer fűtőtestekhez és a fűtött tömlőhöz. Az applikátorhoz sűrített levegő is szükséges.

A PNEUMATIKUS PERMETEZŐ HABGÉP MEGFELELŐ AZ ÖN SZÁMÁRA?
A manapság elérhető pneumatikus permetező habrendszerek széles skálája miatt a vásárlóknak időt kell szánniuk arra, hogy megértsék mindegyik működését, valamint az előnyöket és hátrányokat. A pneumatikus mellett léteznek hidraulikus és elektromos permetező habgépek is, mindegyiknek megvan a maga sajátossága.

Shopping Cart