A polikarbamid bevonórendszerek története és ipari alkalmazása

Az 1990-es évek eleje óta, amikor először bemutatták a gyorsan kötő polikarbamid bevonatokat, dúl az iparági vita ezekről a bevonatokról és a poliuretán permetezőrendszerekről.

A polikarbamid bevonórendszerek története és ipari alkalmazása

A mai ipari környezetben bármely gyártási vagy termelési folyamat leállása nagyon költséges lehet. Példa erre az olaj- és gázpiac, ahol gyorsan beköthető permetezőrendszereket használnak a kúthelyek másodlagos elszigetelésére . Az ehhez hasonló munkaterületeken a tulajdonosoknak több mint napi 100 000 dollárba kerülhet egy folyamatban lévő projekt leállása.

Az iparág jelenlegi változásai elősegítették, hogy a polikarbamid-technológiák túllépjenek néhány olyan vélt hátrányon, mint például a rossz tapadás, a korlátozott nyersanyag hozzáférhetőség és a nehéz feldolgozási jellemzők.

A gél idő lelassítása
A legfontosabb változás valószínűleg az volt, hogy egyre több alapanyag áll rendelkezésre a formulázási munkához. Amikor először kifejlesztették a polikarbamidokat, nem volt kérdés, hogy a gyors reakcióképesség komoly problémát okoz. Most, hogy rendelkezésre állnak a másodlagos diaminok, a vegyész képes „behangolni” egy hosszabb gélesedési idővel rendelkező rendszer reakcióképességét .

Egy kevésbé népszerű módszer a tiszta polikarbamid rendszerek lassítására a magas 2,4 MDI prepolimerek hozzáadása. A szabad NCO 2,4-es helyzetéből adódó sztérikus gátlás alkalmazásával a formulátor lelassíthatja a tiszta rendszerek gélesedési idejét, ami gyakran magasabb szubsztrát adhézióhoz és jobb fizikai tulajdonságokhoz vezet.

Ezen új nyersanyagok beépítésével a tiszta polikarbamid lassítható, hogy leküzdhetők legyenek a „nedvesedési” problémák, amelyek rossz tapadáshoz vezethetnek.

A híres hídkudarc utólagos elemzése
Sokat dolgoztunk annak érdekében, hogy jobban megértsük a megfelelő felület-előkészítést minden permetezési technológiához, és hogyan írjuk be ezeket egy jó bevonat-specifikációba . Sajnos a korai generációs polikarbamidok sok bevonathiba középpontjában álltak.

Az egyik híres kudarc, a San Francisco-öböl térségében található San Mateo-híd, az évek során számos cikk tárgya volt. Abban az időben a gyors kötődés, a korlátlan filmfelépítés és a nulla illékony szerves vegyület (VOC) olyan előnyös tulajdonságok voltak, amelyek sok tapasztalatlan beszállítót és felhordót vonzottak a polikarbamidos játékba, amelyek viszont feltérképezetlen területekre sodorták a bevonat-specifikátorokat.

Ennek a híres hibának a fő problémái közé tartozott a nem megfelelően meghatározott aljzat-előkészítés, és az, hogy a specifikációk hogyan kezelték a munkakörülmények napról napra bekövetkező változásait.

Szabványok és berendezések fejlesztései
Most a csoportok, köztük a Polyurea Development Association (PDA) és az SSPC kemény munkája révén szabványokat és előírásokat vezetnek be, amelyek segítenek meghatározni a polikarbamid rendszerek megfelelő felület-előkészítésére vonatkozó irányelveket. Ennek eredményeként a polikarbamid bevonatrendszerek beépítésének megfelelő technikái ma már szélesebb körben ismertek az iparban.

Bár a korai polikarbamid-feldolgozó kudarcokért sokat hibáztattak a formulátorokra és felhordókra, a berendezés minden bizonnyal az egyenlet részét képezte. A korai gépek korlátozott nyomásfelépítéssel és gyenge fűtésszabályozással rendelkeztek, ami miatt az applikátorok feldolgozása gyakran a formulátorok által beállított paramétereken kívül maradt.

Az új szivattyúrendszerek egyszerűbbé és pontosabbá tették az alkalmazási folyamatot. A berendezésgyártók minőség-ellenőrzési funkciókat adtak hozzá, amelyek figyelmeztetik az applikátort, ha a keverési arány probléma merül fel – ez a probléma korábban talán észrevétlen maradt.

Az egyszerű igazság a tiszta polikarbamidról az, hogy ha ezt a gyorsan megkötő kémiát megfelelően összeállítják, specifikálják és adagolják, akkor számos ipari alkalmazáshoz jelentős hozzáadott értéket adhat. A polikarbamid kémia segíthet csökkenteni a nem szándékos reakciókat a környezettel, legyen az akár természetes, akár mesterséges, és nagy értékű megoldást hoz létre számos korróziós és vízszigetelési alkalmazáshoz.

Shopping Cart